11 medalles de Catalunya al Campionat d’Espanya de trail

425

Catalunya ha competit a Ojós en un nou Campionat d’Espanya per Federacions Autonòmiques de trail, que aquest cop, a més, era també el Campionat individual d’Espanya. La selecció catalana ha tornat a tenir un gran paper aconseguint 11 medalles entre les proves d’equip i les individuals, amb menció especial pel grup de promoció masculí i el grup femení sub 23, i també els dos absoluts, amb l’or femení.

Després d’un dissabte de preparació i adaptació al terreny, avui s’ha disputat la gran cita. 26 atletes de Catalunya han sortit en les tres categories i modalitats diferents, de 21 K, 11 K i 8 K. Tots ells i totes elles ho han donat tot i han aconseguit un magnífic botí d’11 medalles. Els metalls han estat molt repartits, i la força demostrada per tots ells i elles és fruit de l’enorme treball dels clubs i dels experts en el trail per potenciar aquesta disciplina.

L'equip femení amb la medalla absoluta. Foto FCA
L’equip femení amb la medalla absoluta. Foto FCA

Comencem des del principi i per les proves absolutes. A la femenina, Catalunya ha tornat a l’esglaó més alt del podi. L’equip que portava ja deixava palès que hi havia opcions reals, però un cop al terreny, ho han hagut de demostrar. Comencem amb Núria Gil. La campiona catalana ha lluitat pel podi fins al final, i s’ha penjat el bronze amb un temps d’1:58:49, frec a frec amb les primeres. A Gil l’ha seguida Natàlia Gonzàlez, 8a de la general amb 2:03:38.

Celia Balcells ha estat la tercera catalana, 11a general amb 2:07:51. L’actual líder de les TRS, Ahlam Elkakdi, ha acabat en 14a posició amb 2:10:41, seguida de Gisela Carrión, 18a amb 2:14:13. D’aquesta forma, l’equip femení ha absolut ha aconseguit l’or com a millor equip de l’estat.

Miquel Corbera al podi individual. Foto FCA
Miquel Corbera al podi individual. Foto FCA

Pel que fa als nois, les coses han anat d’una forma semblant. El pal de paller de l’equip, Miquel Corbera, ha acabat en tercera posició. L’atleta de Montornès del Vallès ha tancat la prova amb un temps d’1:41:49, a tocar del segon lloc, i superat pels dos atletes de la Regió de Múrcia. Víctor del Águila ha estat 12è amb 1:46:15, seguit d’Arnau Montiel amb 1:46:38, mentre que el líder de les TRS masculines, Víctor Da Costa, ha acabat 17è amb 1:47:21. L’equip, finalment, s’ha endut la plata absoluta.

L'equip sub 23 femení al podi amb l'or. Foto FCA
L’equip sub 23 femení al podi amb l’or. Foto FCA

Però les medalles han continuat en categories inferiors. A la cursa de 13 K, l’atleta de l’AA Palamós Blanca Batlle ha fet gala de la seva força enduent-se la plata amb un temps d’1:10:05, mentre que l’ha seguida l’atleta del Yetis Collserola, Laia Calzada, tercera amb 1:12:39. Martina Gonfaus ha estat 5a amb 1:15:18 i Carla Gonzàlez 7a amb 1:16:55. Victòria sense dubtes de Catalunya, amb les quatre atletes entre les millors 10 de la cursa.

A les curses de promoció s’ha seguit l’èxit. Menció especial pel grup masculí. A banda d’aconseguir l’or, ha col·locat a dos dels seus homes al podi, i s’ha guanyat l’única medalla d’or individual. L’atleta de l’UA Terrassa, Pere Menéndez, ha fet una cursa excel·lent i s’ha endut l’or dels 8 K amb un temps de 34:05. Menéndez, campió català, ha tingut darrera al subcampió a Olesa, Adrian Macías. L’atleta de L’Hospitalet Atletisme ha estat finalment bronze amb 34:50. Joan Frago ha estat 9è amb 37:07 i Jan Isla 14è amb 37:26.

L'equip femení de promoció amb el bronze per equips. Foto FCA
L’equip femení de promoció amb el bronze per equips. Foto FCA

Molt treballada però igual de merescuda la medalla de bronze femenina de promoció. Només un punt per sobre del 4t, les atletes han aconseguit pujar al podi gràcies a Laia Alonso, 7a amb 43:11, Claudia Llesuy, 12a amb 44:53, la campiona sub 20 de Catalunya, Núria Escudero, 14a amb 45:48 i Carla Yanguas, 29a amb 51:48. Aquesta ha estat la darrera de les onze medalles catalanes.

També cal mencionar el grup sub 23 masculí. Malgrat no aconseguir medalles, l’equip ho ha lluitat i han format part doncs de l’èxit global català. L’equip ha estat 6è, amb Nil Alonso 14è i un temps d’1:03:44, Oriol Gibert 15è i un temps d’1:04:02, Lluc Torné 16è i un temps d’1:04:27 i finalment 19è Marçal Roig i un temps d’1:05:20.

L'equip de promoció masculí amb l'or col·lectiu. Foto FCA
L’equip de promoció masculí amb l’or col·lectiu. Foto FCA

Que cada cop hi ha més nivell al trail ho demostra que en aquest Campionat d’Espanya han assistit 16 de les 17 federacions de l’estat, i totes elles han demostrat gran nivell. La Regió de Múrcia, per exemple, ha aconseguit sis medalles, competint a casa, i d’altres, com el País Valencià, Comunitat de Madrid o Euskadi segueixen demostrant un alt nivell. Per aquest motiu, posem encara en més valor les 11 medalles aconseguides.

Cal destacar, també, que Pere Menéndez, com a campió de promoció, ha obtingut plaça per disputar l’Europeu de trail en categoria sub 20, un altre èxit català d’un atleta que porta de moment un gran trajectòria aquest 2024 a les proves de muntanya.