20 medalles catalanes al Campionat d’Espanya sub 18

710

Màlaga va acabar sent testimoni d’una gran actuació catalana al Campionat d’Espanya sub 18. Sobretot, cal destacar una darrera jornada on vam viure un rècord de Catalunya, diversos ors i mínimes per a l’Europeu sub 18 de Banská Bystrica, a Eslovàquia, que viurem en unes setmanes i de la qual sabrem la convocatòria RFEA aquesta mateixa setmana.

Catalunya va aconseguir 20 medalles, de les quals vuit van ser d’or. A més, es va aconseguir un rècord de Catalunya sub 18. Mario Stefanov, del Club Atletisme Ascó, va aconseguir la plata als 110 tanques amb una gran marca de 13.42, superant un rècord de feia vuit anys d’Aleix Porras amb marca de 13.43. Aquest també era rècord d’Espanya, i Stefanov no el va poder aconseguir perquè Anthony Yunier Pérez va guanyar la prova amb 13.38.

Mario Stefanov

Comentem ara les medalles d’or. La primera, va ser molt matinera. A la primera prova disputada a Màlaga, els 5.000 marxa femenins, Gina Torres, de l’Aldhara Lleida, aconseguia la victòria amb un temps de 24:41:27, deixant enrere a les seves rivals i demostrant el potencial català a la marxa.

La segona medalla d’or del primer dia va arribar de la mà d’Óscar Curto. L’atleta del Dinamik Vilanova està tenint un 2024 màgic, i gràcies a un tercer intent de 14.93 m, va aconseguir superar els seus rivals i embutxacar-se una medalla molt treballada.

Durant el matí de diumenge, medalla d’or per a Zuzanna Bednarek. L’atleta del Cornellà també ha tingut un gran 2024, amb el RCAT, les dues medalles als Campionats d’Espanya i el debut als absoluts. Bednarek va aconseguir la victòria a l’alçada amb una marca d’1.70 m, suficient per endur-se l’or. El mateix dia, nou protagonisme també per a Fiona Cavilli. L’atleta del CA Vic també demostra estar en un gran moment de forma i va aconseguir l’or als 100 tanques amb marca de 13.84. Cavilli va mostrar-se superior a les rondes prèvies i també a la final.

Finalment, en la darrera jornada de tarda, quatre medalles d’or. La primera, de Noa Martínez a la perxa. L’atleta del FC Barcelona va arribar a final de temporada com ho havia de fer, superant de nou els 4 metres, fent 4.01 m i lluitant pel rècord de Catalunya i d’Espanya en el darrer salt. Al final, un or molt treballat, que ja va aconseguir a PC. També repetia or respecte PC Alejandro Muñoz. El també atleta del Barça, com Noa Martínez, va superar de nou un llistó exigent, en el seu cas el 2.01 m. Muñoz, que ja va ser campió d’Espanya sub 16 l’any passat, segueix acumulant èxits en categories de promoció.

Alba Viñals – Foto FCA

Els dos darrers ors van ser, d’una banda, Bakr El Asri. L’atleta del CA Lloret tornava a pujar a un podi, en aquest cas a l’esglaó més alt, als 2.000 obstacles, una prova que domina a la perfecció. El Asri, expert en cros i pista, també està tenint un gran 2024. Amb 5:44:61, El Asri va aconseguir un nou or, que ja va aconseguir l’any passat a Gijón, i va quedar-se a prop del RCAM que ell mateix té. A la mateixa final, Pere Mas va ser cinquè i Pol Carrera, sisè.

Finalment, el darrer or amb llicència catalana va ser per l’andorrana Alba Viñals. L’atleta va aconseguir una valuosa victòria als 400 tanques amb marca d’1:00:47, cada cop més a prop de poder baixar del minut, superant a totes les rivals en una darrera recta molt ben treballada.

Plata de Marc Sanchis i bronze de Pau Crespo a javelina – Foto FCA

A més, la delegació catalana va aconseguir sis plates. A la ja comentada de Mario Stefanov cal sumar-ne cinc més. Durant la primera jornada es van sumar dues plates a la javelina. La primera, de la lleidatana Erika Sellart. L’atleta del València Atletismo va acabar en segona posició amb marca de 49.72 m i suma un nou metall estatal. Diana Guillén va ser sisena a la mateixa final. A més, a la prova masculina, Marc Sanchis aconseguia també una valuosa medalla de plata amb marca de 61.41 m, superant els 60 metres i també demostrant estar en un gran estat de forma.

Al matí següent, a la llargada, Ivan Garcia aconseguia una molt bona marca i posició a la prova. L’atleta del FC Barcelona, que ja va guanyar medalla als 60 mll de PC, tornava a pujar al podi i ho feia amb la plata. Garcia va aconseguir un gran salt de 7.29 m i el va portar al segon esglaó del podi.

Pol Molins – Foto: FCA

A la jornada de tarda, dues plates més. D’una banda, el velocista de l’Hospitalet Atletisme, Jan López, aconseguia la plata en una final molt lluitada, amb 21.76, sumant 21.57 a les semifinals, amb marca personal. A la prova dels 1.500 m, medalla per a Pol Molins, de la JA Sabadell. Molins va aconseguir una marca de 4:02:65, en un final molt lluitat. Karim Fartaz va ser 4t amb 4:02:97.

Finalment, es van sumar sis bronzes. Durant la jornada de dissabte, Pau Crespo, del CA Tarragona, quedava just per darrere de Marc Sanchis a la javelina. Crespo va aconseguir el bronze amb una marca de 60.21 m, també PB i amb grans prestacions. A la mateixa final, Iñaki López va ser 4t. Al disc, Dani Gonzalo, del CA Nou Barris, també va sumar el bronze amb una marca de 50.07 m, lluitant en tot moment per les medalles. Als 3.000 m, Albert Alsina va ser l’encarregat de pujar a l’esglaó més alt del podi, amb una marca de 8:44:05, en una final on Max Ordoyo va ser 5è amb 8:48:00.

Jan López – Foto FCA

La darrera medalla del dia va ser de Lluc Subirós, del CA Tarragona. Subirós, expert en combinades, es va centrar en la perxa, i va sumar el bronze amb una marca de 4.35 m.

El dia següent, també als 5.000 marxa, medalla de bronze per a Eloi Antón, dels Lluïsos de Mataró. Antón va tancar la competició amb 21:52:99. La darrera medalla va ser de Coralí Jou, amb 2:18:87, atleta del CN Olot.

A banda d’ells, bones posicions d’Ivan Martínez als 200 mll, 4t amb 22.31, també 4t Èric Álvarez als 400 tanques amb marca personal de 53.51 i el de Lucia Molina a la llargada amb 5.55 m, el 5è lloc de Laia Ribera al pes amb 13.98 m, el 6è lloc de Martí Pon als 400 mll, amb 48.88 i el de Daniela Moreno als 100 mll amb 11.94, el 6è lloc del JA Sabadell als 4×100 masculins i el 6è de Zuzanna Bednarek al triple salt.

· Resultats