Uns 140 atletes catalans busquen la glòria a La Nucia

408

Ha arribat el gran dia pels atletes de Catalunya. Uns 140 d’ells i elles competiran a La Nucia al Campionat d’Espanya Absolut, amb moltes opcions de podi i d’aconseguir grans marques. Estem a les portes dels Jocs Olimpics, previ pas pel Campionat de Federacions la propera setmana, i l’Absolut estatal és la gran oportunitat per aconseguir tocar la glòria.

I per aconseguir aquest objectiu, seran tres dies de bogeria, amb prèvies, finals directes i noms molt destacats del panorama català. Als internacionals Adel Mechaal, Esther Guerrero, Berta Segura, Laura Bou, Bernat Canet, Jaël-Sakura Bestué, Raquel Gonzàlez o Pol Retamal, se’ls hi afegiran noms que volen destacar i optar al podi, com ara, Xènia Benach, Javi Lorente, Ona Bonet, Elvin Josué Canales, Elda Romeva o Zoya Naumov, que arribem amb opcions, o bé d’aconseguir el seu primer podi absolut, o bé de repetir gestes d’anys anteriors.

Ona Bonet – Foto: Avancam

Des de divendres matí ja es disputen finals. Anirem repassant punt per punt els 140 atletes de Catalunya que veurem a la competició. Començant per l’atletisme femení, que aquest any porta a una seixantena d’atletes disposades a tot i més.

A la velocitat, nivell alt demostrat a l’absolut de Manresa. La campiona catalana dels 100 mll, Jazmín Romeu, serà la gran referència catalana, i la seguiran Celia Payrató, Ericka Maseras o Ona Rossell. Als 200mll, la gran estrella catalana, Jaël-Sakura Bestué, buscarà, d’una banda, la victòria davant de rivals perilloses, de l’altra, la mínima pels Jocs Olímpics, que la té a tocar. Maseras, Rossell i Payrató repetiran a la prova, amb d’altres com Clàudia Camacho, Laia Monforte o Carmen Sànchez.

Als 400 mll, la gran esperança catalana és Berta Segura. La lleidatana ha batut dos cops aquest curs el RCAT i aspira a guanyar l’or. La segueix Laura Bou, companya a nivell internacional en el relleu 4×400 m, que també buscarà la final i lluitar pels millors llocs. La mateixa Carmen Sànchez o Stephanie Saavedra també hi seran.

Al mig-fons, diversos noms. Als 800 m, la gran referència és Marta Mitjans. La maresmenca buscarà lluitar per les medalles per seguir endavant amb una temporada històrica per a ella. La campiona catalana, Irene Rubio, i Carla Bisbal, també hi seran. Als 1.500 m, la campiona catalana, la banyolina Esther Guerrero, buscarà una nova victòria estatal prèvia als JJOO. La segueixen Zoya Naumov, també amb grans aspiracions, Marina Martínez i Naima Aït Alibou, que les veurem competir amb marques entre les sis primeres. Alibou també hi serà als 5.000 m.

Als 100 tanques, un nom per sobre de la resta. La penedesenca Xènia Benach arriba com a líder del curs amb 13.05 i mirarà de buscar un nou títol. La segueix la campiona catalana, Mireia López, en un gran estat de forma, així com Marina Lamata i Igambo Muakuku, que també venen de fer grans marques. A la prova també hi seran Carmen Díaz, Paula Rodríguez i Laia Saumell. Als 400 tanques, ens fa molta il·lusió tornar a veure Sara Gallego. La barcelonina, que ve d’una llarga lesió, serà una de les referències. I malgrat tot, buscarà l’or i millorar les sensacions, cada cop en augment.

Clara Fernández – Foto: Avancam

Als 3.000 obstacles, dos noms. La campiona catalana, Marina Guerrero, que buscarà lluitar pels primers llocs, i la campiona sub 23, Aida Alemany. Als salts, destacar la presència d’Ona Bonet com a líder del curs a l’alçada, amb opcions clares de podi, seguida de la jove Zuzanna Bednarek i d’Irene Clemente, ambdues del Cornellà Atlètic. A la perxa, cinc catalanes, entre les que destaca Mònica Clemente. La campiona catalana arriba en un magnífic estat de forma. També hi serà Clara Fernàndez.

A la llargada, la campiona catalana Andreea Florina Sabou, també buscarà fer un magnífic absolut, després de batre de nou RCAM a Manresa. Està en un gran moment i el voldrà aprofitar. També hi serà Elena Llobera. Al triple, els noms d’Elda Romeva i Naiara Estanga seran dos dels que més brillaran. Estanga és campiona catalana i Romeva ve amb un salt de 13.10 m. També present Laurine Elisa Marimón.

Laura Redondo – Foto: Avancam

Al disc, tres catalanes, dues amb grans opcions de podi. Daniela Fernàndez, campiona catalana, i Andrea Alarcón, buscaran repetir l’èxit del curs passat. A més, la campiona sub 23, Zaynab Nouali. Al martell, Laura Redondo opta a buscar un nou títol estatal, fregant els 70 metres i després de guanyar el campionat català. La segueixen Belen Bermejo i Montserrat Montañés, que també les vam veure a Manresa.

A la javelina, la campiona catalana, Katia Coquis, serà una de les referents, juntament a l’argentina del Barcelona Atletisme Yohanna Sol Arias, que debuta en un absolut. Als 10.000 marxa, referència catalana, amb Raquel Gonzàlez com una de les favorites, també la medallista sub 20 Griselda Serret, i després d’altres ja habituals, com Mireia Urrutia, Beatriz Cantero o Georgina Ruiz, i joves com Laura Monje.

Finalment, a l’heptatló, compte amb la presència d’Ivet Rovira, la campiona catalana, i Clara Gabaldón, líder catalana de l’any, a banda de la presència també d’Irene Clemente.

Pel que fa als nois, comencem amb la velocitat. El líder català, Guillem Crespí, serà baixa, així com Arnau Monné, però tindrem un alt nivell, amb l’atleta internacional Bernat Canet, i la tornada als Campionats d’Espanya d’en Joan Martínez. Als 200 mll, la referència serà Pol Retamal, que de nou buscarà guanyar i optar a la mínima olímpica. Adrià Alfonso també serà una referència, actual bicampió absolut en pista coberta. També hi serà Miguel Gasch o Julio César Brito.

El 400 mll també tindrà un nivell molt alt. Així i tot, Bernat Erta i Claudi Gómez seran baixa, però tindrem a Ivan Azuara i Oriol Madí, protagonistes a la final de Manresa. Als 800 m, ens rendim davant Elvin Josué Canales. Arriba de batre RCAT absolut amb estratosfèrica marca d’1:44:49 i opta a tot en la que serà la millor final del campionat. Pelayo Garcia i Gerard Riera seran els altres catalans presents.

Adam Maijo – Foto: Avancam

Als 1.500 m, seran dotze els catalans presents. L’exercit català el lídera Adel Mechaal, 4t d’Europa i que veurem a París Buscarà un nou títol, i l’acompanyarà l’andorrà Pol Moya, el campió català Alex Salas, dos referents amb ganes de millorar, com Adam Maijó i Carlos Sáez, i joves com Jan Badia, Eric Guzman, i el campió català de 5 K, Youssef Taoussi. Als 5.000 m, l’actual rècord absolut català, Santiago Catrofé, l’acompanyarà el mateix Mechaal, i dos atletes que entrenen als Estats Units, Aaron Las Heras i Antonio López.

A les tanques, arriba en un gran estat Marc Galé. El campió català mirarà de lluitar per la final i un cop allà, buscarà la millor posició. També present el subcampió català Roger Martínez, els manresans Biel Díaz i Biel Salas i Arnau Erta, que viurà la seva última competició abans de retirar-se. Als 400 tanques, la lluita estarà servida. Javi Lorente arriba amb la tercera millor marca de l’any i opta a tot, així com Joan Moreno, que va ser 4t absolut fa uns anys, Aleix Porras, sempre un candidat al títol, i altres com Àlex Valverde, Eric Esteve o el jove Mario Santín.

Aaron Solà – Foto: Avancam

Als 3.000 obstacles, Ibrahim Ezzaydouni mirarà de repetir la medalla del curs passat. El campió català, Jaouad Hssini, també buscarà una bona posició. Dani Álvarez també serà referent en aquesta final. A l’alçada, com sempre, referència catalana. Al medallista absolut Eduard Fàbregas, que ve de ser campió català, s’uneixen els germans Torrero, Marc Sànchez i Edgar Climent.

Quelcom semblant a la perxa, on una gran munió de catalans hi competirà amb opcions al podi. Al campió català, Artur Coll, s’uneix el medallista estatal absolut, Aleix Pi, els joves Martí Serra i Àlex Teruel, i Oriol Almirall, que també està en progressió. Adrià Ripollès, encara sub 20, el sempitern Dídac Salas i Àlex Gràcia, completen la nòmina. A la llargada, la tornada de Jaime Guerra posarà emoció al títol, i s’unirà al campió català, Sergio Acera, i a Jan Díaz, amb ganes de reivindicar-se. Al triple salt, nova opció de medalla per Ramon Adalia, que optarà a la plata o al bronze, juntament amb els atletes Marc Sala i Pau Vergés.

Alex Sánchez – Foto Avancam

En llançaments, nova pugna entre el jove Aleix Camats, que debuta en un absolut, i Aaron Solà, que mirarà de millorar posicions a nivell estatal. Al martell, el campió català Viorel Christian Ravar serà l’única referència, però molt important, tenint en compte que opta a lluitar pel podi si s’apropa als 70 metres. A la javelina, bona munió de catalans, començant pel campió a Manresa, Jhon Louis Garcia, i seguint amb Erik Hujing, Àlex Sànchez, Arnau Ribé i Jordi Sànchez, que serà també la seva darrera competició.

Des de La Nucia farem un ampli desplegament d’informació al minut de divendres a diumenge, seguint les evolucions de tots ells i elles. Ho podreu seguir a les xarxes socials de la Federació Catalana d’Atletisme.

· Web Campionat