Arriba la 99a edició de la clàssica Jean Bouin

656

Aquest diumenge se celebra la 99a edició de la cursa Jean Bouin Mundo Deportivo, la prova en ruta degana del nostre atletisme. Es diputaran un total de quinze curses, comptant les d’escola i les dues open, de 5K i 10K. Ambdues tindran la sortida a l’Avinguda Rius i Taulet, a les 9 h. No obstant això, la cursa de 10K finalitzarà al mateix punt de sortida, mentre que la de 5K ho farà a l’Arc de Triomf. Aquest punt és on estava situada la meta de la primera Jean Bouin, l’any 1920. Aquesta edició tindrà una afluència de 9.254 atletes.

D’altra banda, a les 11 h es donarà el tret de sortida de les dues curses internacionals, masculina i femenina, amb la presència de diverses/os atletes destacats. A nivell català correran l’Artur Bossy, en Santiago Catrofe, en Carles Montllor, en Yassine Ouhdadi, l’Esther Guerrero, la Meritxell Soler i la Marta Romance, entre altres. Els competidors de la cursa sènior masculina recorreran 9.900 metres, amb tres voltes al circuit, mentre que les participants de la cursa sènior femenina faran 6.600 metres, amb dues voltes al circuit. Seran 27 els atletes que prendran part d’ambdues curses. Les proves sub 20 i sub 23 s’iniciaran a la mateixa hora.

A més a més, cal destacar la disputa de fins a nou curses infantils/juvenils, entre els 10 e els 18 anys, amb un circuit de 1.200 metres i fent una, dues o tres voltes depenent de la categoria. Aquestes nou curses es dividiran entre les sub 10, sub 12, sub 14 i sub 16-18 masculina i femenina i la cursa special. Tindran lloc des de les 11.40 h fins a la 13.20 h, quan es donarà la sortida de la darrera cursa. Competiran uns 700 atletes en el global de totes les proves.

Cal destacar també el servei de guarda-roba, instal·lat al Palau 7 de Montjuïc de 7 h a 11:30 h, o també el lliurament dels trofeus de la cursa open, que es farà a l’Avinguda Maria Cristina a les 10 h.

La cursa Jean Bouin va néixer a l’any 1920 per iniciativa d’un grup de periodistes seguidors de l’atletisme. Aquests periodistes eren Josep Antoni Trabal, Lluís Meléndez i Rossend Calvet, que volien crear una cursa urbana a Barcelona oberta per a tots els públics. Va ser batejada com a Jean Bouin en honor a l’atleta subcampió olímpic de 5.000 metres als Jocs d’Estocolm de 1912 i que havia mort durant la I Guerra Mundial.

Foto: Mundo Deportivo/Bert

És la prova degana de l’atletisme en ruta a Catalunya i arreu de l’estat. La primera edició de la Jean Bouin es va celebrar entre Esplugues de Llobregat i el Parc de la Ciutadella, en un recorregut de 10K, amb 48 atletes participants. Fins a 5.000 persones es van aplegar a l’arribada per aplaudir als corredors presents.

Com a curiositat, ara fa dos anys, i arran de la pandèmia de la COVID-19, la Jean Bouin es va disputar a l’interior de l’Estadi Olímpic, amb la victòria de Zoya Naumov en la cursa femenina, i d’Adam Maijó, en un format de milla atlètica.

· Web Cursa