Cinc medalles catalanes al Campionat d’Espanya de 10.000 m

320

Gavà va acollir el Campionat d’Espanya de 10.000 m a la Bòbila, amb la presència d’uns 160 atletes, dels quals una trentena eren de Catalunya. El Club Atletisme Gavà va acollir la prova amb molt bona organització, i va viure les evolucions d’uns atletes que van obtenir grans resultats. Sense anar més lluny, la prova absoluta donava bitllets per anar a l’Europeu de Roma.

Catalunya va aconseguir cinc medalles. Quatre d’elles en categories inferiors a l’absoluta, i una a la prova masculina de 10.000 m, amb l’or d’Ilías Fifa. L’atleta de Santa Coloma de Gramenet va revalidar així el títol de campió d’Espanya aconseguit la temporada passada.

La primera medalla catalana va arribar a la primera cursa de la tarda, els 5.000 m. sub 18. Aquí només va competir un català, i precisament va ser qui es va endur la victòria. Albert Alsina va aconseguir l’or amb una marca de 14:53:46. L’atleta del FC Barcelona segueix així la bona dinàmica d’aquest semestre atlètic, amb medalles al cros, marques personals a la ruta, i el bronze al Campionat d’Espanya sub 18 en 3.000 m. Alsina va demostrar tenir un final molt més fort que la resta de competidors.

Carla Ferrara al podi del 5.000 sub 18. Foto FCA

La següent medalla arribaria a la prova sub 18 femenina. Els 5.000 m a Gavà els va dominar l’atleta del CA Valladolid Andrea Jaén, però el bronze se’l va endur Carla Ferrara, de l’Aldahra Lleida. Ferrara, amb un temps de 17:41:93, obtenia així una nova medalla al seu palmarès, seguint la dinàmica d’aquest inici d’any, on es va convertir en campiona catalana de cros. Ferrara va acabar sisena general de la cursa compartida amb les sub 20.

Precisament, la tercera medalla catalana arribava en aquesta cursa. Marwa El Khouya segueix mostrant-se molt solvent en cada prova de fons que passa, i va sumar una nova medalla amb el bronze sub 20 i un temps de 17:36:86, quarta general. El Khouya, també de l’Aldahra Lleida, es va mantenir a prop del grup capdavanter, comandat per Daniela Rubio, guanyadora sub 20. L’atleta lleidatana suma així una nova medalla, tenint el Campionat d’Espanya sub 20 de PC la propera setmana.

Marwa El Khouya amb la medalla de bronze. Foto FCA

La quarta medalla va arribar a la prova sub 23 femenina. L’única catalana present, Ruth Martí, va ser capaç d’endur-se el bronze amb un temps de 35:54:33, acabant 15a d’Espanya absoluta, doncs la prova es disputava conjunta amb les sènior. Martí, de l’Unió Colomenca, va debutar a nivell internacional a l’Europeu de cros abans d’acabar 2023, i ha seguit la bona dinàmica en aquest tram d’any, que tanca amb una medalla estatal. Maria Barbero va ser la campiona sub 23 i Carolina Robles campiona absoluta.

Ruth Martí amb el bronze sub 23. Foto FCA

I finalment, la darrera medalla va venir a la cursa masculina absoluta. Ilías Fifa va llençar un atac potent des de l’inici, que va fer que els seus rivals haguessin de tirar fort per mirar d’empaitar-lo. Acompanyat de la llebre en tot moment, Fifa va acabar trencant la cursa a les darreres voltes, i va tancar la prova amb un temps de 27:53:26, que li dona el passi a l’Europeu de Roma. L’aragonès Eduardo Menacho i Fernando Carro van completar el podi.

A la prova van competir tres catalans més. Antonio López, vestint la samarreta del CA Mollet, va tancar la prova 7è amb 29:08:95, Dani Álvarez va ser 12è amb 30:28:55, mentre que Javi Carrero va tancar la prova 15è amb 31:01:01.

D’altra banda a la prova sub 20 masculina, Gonçalo José Sousa va fregar les medalles amb una marca de 14:41:28 acabant 4t. L’atleta del JA Berga va ser el millor català classificat, seguit de Biel Morancho, 8è amb 14:44:32. Oriol Jové 11è, Aniol Clavell 12è, M’hamed Mouacha 16è i Adrian Macías 17è van ser els altres catalans presents. La cursa la va dominar l’atleta del FACSA Playas Unai Naranjo.

A la prova sub 23 masculina també vam tenir catalans. Ismail Atriki, del GEiEG, va aconseguir un 5è lloc amb un temps de 29:44:48, seguit de Marc Fernàndez, 7è amb 30:04:16. Finalment, Eric Lore va ser 14è amb 30:58:87.

Amb aquesta prova es tanca el periple del fons en ruta a Gavà, que ha viscut el Campionat de Catalunya i el d’Espanya, i es dona la benvinguda a la temporada d’aire lliure que començarà a ple rendiment a partir de l’abril.