La Jean Bouin celebra el seu centenari

453

La Jean Bouin arriba a la seva edició 100. És una de les curses clàssiques de Barcelona, que aplega any rere any a milers d’atletes de totes les categories, doncs trobem curses per a totes les edats, a banda de les dues proves absolutes, homologades per la FCA, i les sortides de la cursa internacional.

Les proves sènior estaran dividides en dos grups. D’entrada, a primera hora, la cursa OPEN + federats i federades de 5 K i 10 K. De l’altra, en el tancament de la prova, es donarà el tret de sortida a la cursa internacional, amb atletes federats i federades d’elit. En aquesta cursa internacional sortiran, al mateix temps, les atletes femenines sub 20, sub 23 i sèniors, que recorreran 6.600 metres, els atletes sub 20 i sub 23, que també faran 6.600 metres i finalment els atletes absoluts, recorrent 9.900 metres.

Sortida 10 K

A les 9 h es donarà la sortida de les primeres curses. Seran les de 10 K i 5 K, aquelles on participaran els i les atletes federats i federades i també els i les OPEN. Cal recordar que els 10 K correspon a la distància original, doncs la primera prova que es va disputar tenia aquest recorregut. La sortida es donarà de forma simultània al Passeig de Maria Cristina de Montjuïc i l’arribada del 10 K serà al mateix punt, mentre que la del 5 K serà a l’Arc de Triomf.

Cal recordar que en aquesta edició centenària de la Jean Bouin, el recorregut ha estat renovat. S’espera una participació de rècord per recórrer un circuit que començarà a l’Avinguda Maria Cristina i es dirigirà cap al Paral·lel, passant per llocs com la Plaça Tetuan, el Passeig de Sant Joan, carrer Roger de Flor, carrer Calàbria, carrer Tamarit i de nou cap a Plaça Espanya.

Foto: JJ Vico

D’altra banda, a partir de les 11.15 h es disputaran les curses infantils. Començaran les categories de 2006 a 2009 i seguiran fins a la cursa 13, d’atletes specials, a les 12.55 h. A la 13.15 h donarà inici a la cursa internacional on participaran els atletes d’elit.

Fem repàs als inscrits i inscrites. Entre els i les atletes de Catalunya figuren, entre d’altres, Adam Maijó, el campió català de 5 K Youssef Taoussi, Abderrahim Ougra i Santiago Catrofé, tots ells corrent la cursa internacional. Ho faran al costat del medallista mundial Mohamed Katir. Les millors corredores seran Esther Guerrero i Laura Rodríguez, que ve de guanyar el Campionat de Catalunya 5 K. La banyolina Guerrero partirà com la gran favorita en aquesta distància. Recordem que la passada temporada, els guanyadors de la cursa internacional van ser Illias Fifa i Meritxell Soler.

Mohamed Katir

D’entre el palmarès de la Jean Bouin, destaquen els atletes que més cops l’han guanyada, com Gregorio Rojo, fins a sis cops entre el 1941 i el 1952, Isaac Viciosa, quatre cops entre el 1996 i el 2002, Joaquim Miquel, tres cops entre el 1924 i el 1927 i Antonio Amorós, tres cops entre 1954 i 1957. En dones, Encarna Escudero va pujar set cops a l’esglaó més alt del podi, entre 1974 i 1981, Maria Victor ho va fer cinc cops, entre 1947 i 1952 i Núria Pastos i Natalia Rodríguez ho van fer tres cops, la primera entre 1992 i 1994 i la segona entre 2005 i 2010.

La Jean Bouin es va celebrar per primer cop l’any 1920. Aquella primera cursa va tenir un recorregut de 10 K entre Esplugues i el Parc de la Ciutadella, amb 48 atletes presents. La primera participació femenina data de l’any 1947, tot i que durant vuit any les dones no van poder participar-hi degut a la prohibició de la Falange durant el règim franquista. Com apunt cal destacar que l’edició del 1971 la va guanyar l’actual presidenta de la Federació Catalana d’Atletisme, Mercè Rosich.

· Web Cursa