Set atletes de Catalunya a l’Europeu de marxa amb la RFEA

642

La European Athletics organitza aquest diumenge a la localitat txeca de Podebrady el Campionat d’Europa de marxa per equips, amb la presència de set atletes de Catalunya que viatjaran amb la selecció de la RFEA per disputar diferents distàncies. Mar Juàrez i Paul Mc Grath als 20 K, Raquel Gonzàlez, Cristina Montesinos i Paula Juàrez als 35 K i Sofia Santacreu i Griselda Serret als 10 K.

I és que els atletes de Catalunya arriben en un bon estat de forma, la gran majoria havent competit recentment en diferents proves. Anem a repassar cadascun d’ells i elles.

20 K

Paul Mcgrath: El futur i present de la marxa catalana masculina, l’atleta del Cornellà Atlètic arriba a Podebrady després de batre el rècord d’Espanya sub 23 en els 10.000 marxa amb marca de 39:09. La seva millor marca dels 20 K és la d’1:21:43. Precisament, a Podebrady al 2021, ja va aconseguir pujar al podi per equips als 10 K. McGrath no té sostre i ho vol demostrar de nou, encara amb els campionats d’Espanya importants a l’horitzó.

Mar Juàrez: L’atleta del CA Manresa és tota una experta en competicions europees. Campiona ábsoluta d’Espanya en una ocasió als 50 K, amb els anys s’ha centrat en distàncies més curtes. Al darrer campionat d’Europa va ser 7a a Munic als 35 K. La seva millor marca dels 20 K aquest any la va fer a Còrdova, amb 1:34:15. També l’hem vista a les proves de pista, als Campionats de clubs amb el seu equip.

35 K

Raquel González

Raquel Gonzàlez: L’atleta catalana de referència, però també a nivell de la selecció espanyola. La marxadora de Mataró ve de guanyar la plata a l’Europeu de Munic el passat agost en aquesta mateixa distància, per tant serà una de les rivals a batre. Amb amplíssima experiència, també va acabar 14a a Tòquio als JJOO o 5a a Eugene al mundial. Amb 2:42:27 com a marca als 35 K, Gonzàlez vol comandar les seves companyes per arribar al primer lloc.

Paula Juàrez: L’atleta de l’Aldahra Lleida debutarà amb la selecció absoluta després d’haver fet un 2022 i un inici de 2023 de molt nivell. Juàrez va aconseguir una marca de 2:56:47 als 35 K al Campionat d’Espanya a Cieza, i ve després de competir al GP de Madrid de marxa a la prova dels 10 K. Arriba molt il·lusionada a la cita, després de pujar al podi també al Campionat de Catalunya a El Vendrell.

Cristina Montesinos: Ara al Piélagos, Montesinos ja va debutar amb la selecció espanyola en el darrer campionat per equips a Mascate, Oman. La seva progressió ha estat realment increïble, arribant a una marca de l’1:31:48 als 20 K i 2:50:11 als 35 K. La terrassenca és l’actual subcampiona d’Espanya dels 35 K i ara mateix és una de les atletes de més nivell a l’estat.

10 K

Sofia Santacreu

Sofia Santacreu: L’atleta de la JA Sabadell no necessita moltes presentacions. És l’actual campiona d’Europa sub 18 en pista a Jerusalem, i segona a Cieza en aquesta distància, amb una marca de 48:09. També l’hem vist a El Prat de Llobregat i a Còrdova. Santacreu està tenint un impacte molt important en el món de la marxa de promoció i continua una evolució que de moment l’està portant als campionats europeus.

Griselda Serret: L’atleta de Banyeres del Penedès és també una referència a la marxa estatal de promoció. Ha estat campionat d’Espanya sub 20 dels 10 K, sub 18 dels 5 K i també en les proves sub 16. Va debutar amb la selecció a Mascate i va aconseguir un tercer lloc per equips. A El Vendrell va aconseguir la seva millor marca d’aquest 2023 als 10 K amb 48:10.

Les curses es disputaran durant tot el dia. A les 7.30 h es disputarà la cursa dels 35 K, a les 11.40 h la cursa 20 K femenina, a les 14.10 h la cursa 20 K masculina, a les 16.20 h els 10 K sub 20 masculí i a les 17.25 h la cursa 10 K sub 20 femenina.