Tres atletes de Catalunya al Mundial de cros de Belgrad

239

Dissabte es tanca la temporada de cros. Una temporada que va començar setembre i que s’ha allargat fins aquest últim cap de setmana de març, amb la disputa del Mundial de cros. Aquest cop serà a Europa, a la capital de Sèrbia, Belgrad. Les grans estrelles mundials de la disciplina es trobaran al circuit de la ciutat balcànica, i amb la delegació RFEA hi viatgen tres atletes de Catalunya, a banda de la presidenta de la FCA, Mercè Rosich.

Serà la 45a edició del Mundial de cros World Athletics, i la prova es disputarà al Parc de l’Amistat, un escenari que va viure ja un Europeu de cros al 2013. Dels 19 atletes que viatjaran amb la selecció RFEA, tres seran atletes de Catalunya. La nostra federació és la que més aporta, juntament amb la manxega i la de la Comunitat de Madrid. Aaron Las Heras, a la prova absoluta, i Marwa El Khouya i Gonçalo José Sousa a la prova sub 20.

Gonçalo José Sousa en el Campionat de Catalunya cros de clubs. Foto Albert Raga. Avancam

L’atleta barcelonès Aaron Las Heras serà un dels caps de delegació. Las Heras viu i competeix gairebé tot l’any als Estats Units, i aquest any l’hem vist aconseguir diverses marques destacades, i en les vuit competicions oficials de 2024, l’atleta va aconseguir la victòria al 5.000 m PC de Boston amb 13:16:68. També va aconseguir la victòria a la Milla PC de Seattle amb 3:58:22 i al 5.000 m PC d’Spokane amb 13:36:24. Las Heras competeix amb La universitat Northern Arizona. A més, cal destacar que va ser campió en 5.000 m de la Conferència Big Sky.

A banda de Las Heras, dos atletes de Catalunya competiran a les proves sub 20. A la categoria femenina, Marwa El Khouya, que tancarà d’aquesta forma un primer trimestre magnífic. L’atleta de l’Aldahra Lleida va debutar amb RFEA a l’Europeu de Brussel·les al desembre, i va viure una primera experiència internacional. És l’actual campiona catalana de cros sub 20, sent 5a al Campionat d’Espanya, i la campiona catalana sub 20 de 1.500 m PC. A nivell estatal, plata 3.000 m al campionat sub 20 PC i bronze a Gavà al Campionat d’Espanya 5.000 aire lliure.

El tercer català serà l’atleta del JA Berga, Gonçalo José Sousa. També ell tancarà una primera part del curs molt exitosa, lluitant en quasi totes les competicions estatals pel podi i dominant les catalanes. José Sousa va fregar les medalles al Campionat d’Espanya 5.000 m a Gavà, on va ser 4t, mateixa posició que al Campionat d’Espanya de cros, on va ser 4t, ambdós en categoria sub 20. A nivell català, campió 5.000 aire lliure de Catalunya i guanyador del cros de Vic, que va ser Campionat de Catalunya de cros per equips.

Recordem que l’horari de Belgrad és el mateix que l’horari a Catalunya. A les 11 h, Marwa El Khouya competirà a la seva prova, els 6 K de la cursa U20 femenina. A les 11.35 h, sortida de la cursa U20 masculina 8 K, on competirà Gonçalo José Sousa. Finalment, a la 13.30 h, sortida de la cursa masculina absoluta amb Aaron Las Heras, on recorreran 10 K. Seran 485 atletes de 51 països diferents els que veurem en les cinc curses del Mundial.

• Les fotografies adjuntades en aquesta crònica que pertanyen a fotògrafs i fotògrafes mencionades tenen copyright i tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció, còpia o exhibició d’elles sense el permís pertinent de l’autor.