27 medalles catalanes en un esplèndid campionat sub 20

735

Era el tancament abans de les vacances d’agost i no podia haver anar millor. Fins a 27 medalles va obtenir la delegació catalana durant el Campionat d’Espanya sub 20 a Castelló, un magnífic botí amb nou ors que va reportar fins a 282 punts pels i les atletes catalanes, sent la nostra la federació amb millor puntuació.

La gran actuació catalana va quedar demostrada amb la darrera jornada. 13 medalles, cinc d’elles d’or, i en proves i disciplines molt variades. Aquesta generació, que tindrà la cirereta del pastís amb el Mundial sub 20 a Lima, demostra ser una de les més preparades dels darrers temps, i encaren el pas a sub 23 amb condicions molt i molt favorables.

Anem a fer un repàs de les medalles. I comencem amb els grans protagonistes que es van endur l’or cap a casa. D’entrada, Adrià Ripollès, del FC Barcelona, va obtenir victòria i RCAM a la perxa amb marca de 5.32 m. Excel·lent temporada del saltador de perxa, que acaba amb aquesta magnífica marca personal. En segon lloc, també català, Martí Serra, del CA Manresa, amb 5.25 m i medalla de plata.

Hailu Estrampes i el seu tècnic Pau Cecilia – Foto FCA

En llançaments també hem dominat. D’una banda, Hailu Estrampes, del Club Atletisme Ascó. L’atleta va obtenir una marca de 65.04 m, superant en els darrers intents als seus perseguidors i obtenir un nou or. De l’altra, Aleix Camats. L’atleta del CA Igualada va obtenir un nou reconeixement en forma d’or amb un llançament de 55.55 m, suficient per tancar un nou campionat amb or, com ha fet en tots els que ha competit en la seva categoria.

Jazmín Romeu – Foto: FCA

A la velocitat, també vam tenir paper destacat. D’una banda, or per a Jazmín Romeu, la campiona catalana absoluta, que es va endur el metall més preuat amb marca d’11.62, suficient per superar les seves rivals. El bronze va ser per a Ericka Maseras, de L’UCA, que a més del bronze es va endur marca personal amb 11.65.

No deixem aquí els ors. El matí de diumenge, una altra de les atletes destacades, Ona Bonet, va tancar un cicle també magnífic, que la portada a obtenir, aquest curs, el RCAT, medalla absoluta d’Espanya i Catalunya i victòria sub 20, amb una marca d’1.85 m, que significava també rècord dels Campionats. A la mateixa prova, Fatoumata Diallo, de la JA Sabadell, obtenia la plata amb marca personal d’1.74 m.

Carla Bisbal – Foto FCA

La tarda de diumenge va ser de bogeria. Fins a cinc ors aconseguits, amb cinc atletes que ja fa temps que empenten de valent. D’entrada, Marta Mitjans. La maresmenca és ja una referència absoluta, i aquí va demostrar no tenir sostre, amb un nou or sub 20 als 800 m amb marca de 2:07:13. A la mateixa final, doblet català amb la plata de Carla Bisbal, amb un temps de 2:10:40.

En el disc femení, nou doblet català. Comencem per l’or, amb una nova demostració de força de Daniela Fernàndez. L’olesana va mostrar-se superior i va dominar la final amb un llançament de 52.30 m, que la deixa tancant la temporada, a l’espera de Lima, per sobre dels 50 metres. També en un bon lloc va acabar Maria Vallès. L’atleta de l’Aldahra Lleida va obtenir la plata amb marca de 43.90 m, i seguia així sumant metalls.

Marta Mitjans i el seu entrenador Alfonso Guillén

Al triple salt, nova medalla catalana. Elda Romeva, que aquest any ha superat els 13 metres, va obtenir un nou or amb una marca de 12.86 amb vent vàlid, demostrant també un molt bon estat de forma. Un altre or de la mateixa tarda va ser als 400 tanques per Martina Zunino. L’atleta del FC Barcelona va obtenir l’or amb 1:00:57, i va demostrar també poder lluitar amb les millors. En segon lloc va acabar l’andorrana Duna Viñals amb 1:01:22, però no va poder obtenir medalla doncs els atletes a partir de sub 20 que no tenen nacionalitat espanyola no poder optar al podi.

Finalment, or per a Àlex Pintado. L’atleta vallenc va dominar també els 1.500 m demostrant, no només una gran qualitat a l’hora d’executar la tècnica, també una gran seguretat i fortalesa mental. Pintado va aconseguir l’or amb marca de 4:23:33.

Fatoumata Diallo – Foto FCA

Anem a destacar les plates. La delegació catalana va obtenir deu metalls d’argent. A banda dels ja comentats, cal destacar el subcampionat d’Íngrid Valcarcel a la javelina, amb marca de 42.61 m, tancant també molt bé el curs per a la campiona catalana. També plata per la marxadora Sofia Santacreu. L’atleta de la JA Sabadell va obtenir una nova medalla estatal amb marca de 22:37:39.

Nou èxit també pel Dinamik Vilanova i el seu grup de salts. El campió català, Bruno Rivera, va obtenir el subcampionat de triple salt amb una marca de 14.87 m. També es va obtenir plata a la velocitat masculina. Oriol Sànchez tanca el curs, després del seu doblet de medalles a nivell català, amb el subcampionat d’Espanya a la prova dels 200 mll. L’atleta del CE Universitari va tancar la final amb una marca de 20.85, tot i que amb vent no vàlid, això sí, obtenint la medalla d’argent.

Ona Bonet – Foto FCA

A l’alçada, també vam tenir subcampionat català. En aquest cas, l’atleta del Cornellà Atlètic, Martí Cissé, va executar un sensacional concurs que el va deixar sent plata i amb una marca personal de 2.06 m. Tancament excel·lent del curs per a Cissé, així com ho va fer Toni Gonzàlez. L’atleta del CA Igualada va acabar amb el bronze amb la mateixa marca que Cissé, 2.06 m, demostrant que Catalunya té futur en el salt d’alçada.

El darrer argent va ser per l’equip de l’Aldahra Lleida de 4×100 m. El conjunt lleidatà, format per Diana Fernàndez, Carla Cagigós, Clàudia Martínez i Marta Lleberia va aconseguir la plata amb marca de 47.63.

Toni Gonzàlez – Foto FCA

Finalment, es van aconseguir set bronzes. A banda dels ja comentats, medalla de Martí Fontanals al triple salt, acabant tercer amb una marca de 14.79 m, que significava també marca personal. Medalla també molt lluitada de Biel Cirujeda. El velocista del CA Manresa tanca un molt bon any a nivell de marques i medalles, amb un nou bronze estatal i marca de 47.82. Mateixa medalla per a Carla Serral, del FC Barcelona. La llançadora de martell acaba el curs amb 52.17 m i en les posicions d’honor del martell estatal.

Per acabar, dos bronzes més en la jornada final. D’una banda, Aniol Clavell, del CA Granollers, als 3.000 obstacles, en una final lluitada amb el segon lloc, va acabar amb el bronze i un temps de 9:08:00. A la perxa femenina, la campiona catalana, Silvia Ruiz, obtenia el bronze amb una marca de 3.90 m, mateixa marca que les dues primeres.

Martí Fontanals – Foto FCA

A banda d’ells, cal destacar altres resultats. Al decatló, Jan Sadurní amb 6.195 punts i Marc Meya, amb 5.912 punts van fer marca personal. Als 5.000 marxa femenins, a banda de Santacreu, 4t lloc per a Griselda Serret amb temps de 23:29:29. A la perxa masculina, Bernat Van Drooge va aconseguir MMP amb 4.90 m  i el 5è lloc. A la javelina femenina, Ainhoa Pinilla va acabar 6a i amb MMP de 38.84 m.

A la javelina masculina, Guim Morcillo va lluitar per les medalles però finalment va acabar 4t amb 62.11 m. Als 3.000 m, també va tenir la medalla a tocar Gonçalo José Sousa, però l’atleta del JA Berga va acabar en 4t lloc amb 8:41:57. Als 5.000 marxa masculí, marca personal i 5è lloc d’Elies Ballester amb 22:16:84, 6è lloc d’Ivan Molina amb 22:19:22 i 7è lloc i MMP d’Urien Fernàndez amb 22:30:85. Als 100 tanques, 6è lloc de Martina Montserrat amb 14.82 i MMP de Paula Rodríguez a les semifinals amb 13.76.

Al triple salt, MMP de Shelly Bruchstein amb 11.45 m, als 200 mll femenins, Carla Cagigós va acabar en 5a posició lluitant per les medalles amb 24.71 i Jana Hurtado 6a amb 24.87. Als 800 m, 4a posició per Adrian Gómez amb 1:53:19 i 6a de Mathios Rodríguez amb 1:54:13. Als 800 m femenins, a banda de les dues medalles, 5a posició d’Irene Montoliu amb 2:13:71. Al disc femení, Ioana Maria Secara va acabar amb 42.36 m i Laia Alonso 5a amb 39.98 m.

Als 1.500 m femenins, Anna Rovirosa va lluitar fins al final pel podi però va acabar 4a amb MMP de 4:31:48. Als 3.000 obstacles, Biel Morancho va ser 5è amb 9:13:93 i Erik Bello va obtenir MMP de 9:24:28. Finalment, als relleus, 6è lloc de l’UA Terrassa al 4×100 m masculí amb temps de 44.07.

Els i les atletes marxen de vacances excepte aquells que la RFEA cridi per anar a finals d’agost a Lima per disputar el Mundial sub 20, la cirereta del pastís a la temporada 2024.

· Resultats