La Final B es disputa al peu del Montseny amb rivals de pes

597

La Final B del Campionat de Catalunya de clubs sempre té un atractiu superior al que la majoria pot pensar. Parlem d’un grup amb equips molt potents, que han tret a atletes destacats a nivell català i estatal, i que alguns d’ells, fins i tot, han pujat a podis de clubs catalans, absoluts i molts d’ells, d’escola. Sant Celoni serà la seu de la primera jornada, a priori, amb tot obert i espectacle assegurat.

Els equips participants seran el CA Igualada, el Barcelona Atletisme, el CA Granollers, l’UA Terrassa, la JA Sabadell, el CA Nou Barris, el CE Penedès i el CA Sant Celoni.

· Reglament   · Atletes inscrits

Abans, cal recordar la normativa d’aquest 2024:

En aquesta edició no hi haurà clubs que pugin o baixin de categoria, donat que un cop finalitzat el Campionat de Catalunya de Clubs 2024 es donarà compliment a l’acord establert a la darrera Assemblea del 26 d’octubre de 2023, i la Comissió establerta per a l’estudi d’un nou format de Campionat Català de Clubs endegarà els seus treballs per establir el nou reglament 2025, que serà presentant en la propera Assemblea de la FCA per la a seva discussió. Les puntuacions finals i classificacions dels clubs assolides en el Campionat Català de Clubs 2024 serviran de base per establir els grups del possible nou format.

La primera jornada de la Final A es disputarà aquest diumenge. De 9.30 h a 13.55 h. I cal recordar que en aquesta primera jornada veurem només la meitat del calendari de proves, doncs l’altra meitat la veurem durant la segona jornada. Aquest curs, volem fer reforçar molt el paper dels clubs com ja vam fer l’any passat, i farem la prèvia explicant el moment de cada equip per separat per l’ordre de com va acabar el curs passat:

CA Igualada

El CA Igualada ha competint fins a vuit ocasions a les Finals A del Campionat Catalunya de club. De fet, podem dir que és un dels equips que ha pujat al podi, ho va fer dues vegades, les edicions de 2016 i 2017. Ara, arriben amb un grup molt fort, que fa que per a molts sigui el rival a batre. Aquest diumenge veurem els noms destacats de Pau Subirats als 200 mll, Jordi Matsuoka a la llargada, de Guim Morcillo a la javelina, de Carla Bisbal al 800 m, de Júlia Solé als 3.000 obstacles, de Mar Planas al triple salt i de Mar Buchaca i Mabintou Camara als 200 mll.

L’objectiu per aquesta temporada és assolir la millor classificació possible al Grup B, de cara al Campionat de l’any vinent.

L’equip de l’Anoia és un dels històrics catalans. Les primeres dades de l’ascens igualadí a 1a

Un dels podis del CA Igualada al Campionat Catalunya de clubs. Foto cedida pel club. Foto Teo Tovar

categoria catalana son del 1969. Posteriorment, l’equip destaca pel doble ascens del masculí i femení l’any 2002, junts al 50è aniversari del CAI. En el 70è aniversari, ara fa dos anys, es torna a assolir l’ascens a Final A, tot i perdre la categoria l’any passat. L’any 2004, en una Lliga encara amb equips separats, el CAI va assolir podi en ambdues categories, segon lloc noies i tercer lloc els nois.

Informació del departament de premsa del CA Igualada

Barcelona Atletisme

Marta Camps al Campionat de clubs B PC. Foto Avancam

L’equip resident a la Mar Bella és un dels grans favorits i ho és per mèrits propis, per mantenir un bloc d’atletes de molt bon nivell i tenir, possiblement, l’atleta català més en forma, si més no, el velocista més en forma. Amb l’estendard de Guillem Crespí, el Barcelona Atletisme busca guanyar la Final B i ser així un dels millors equips catalans. Per aconseguir això haurà de batallar fort amb els equips del Vallès i amb l’Igualada.

Per buscar aquesta fita, compta, com dèiem, amb la figura de Guillem Crespí als 200 mll, acompanyant a Pol Ibáñez, a Roberto Tello, molt expert en aquests campionats, als 400 tanques, als germans Henry Damian i Esteban Piedrahita a la perxa, a Saúl Ruiz a la llargada, a Marta Camps als 800 m, a Alba Pérez als 400 tanques o a Mark Bezzelt i Bernat Servera al 4×100 mixt.

CA Granollers

El millor equip del Vallès, o com a mínim la temporada passada va ser capaç de esgarrapar la plaça als seus rivals “Occidentals”, l’UA Terrassa i la Joventut Atlètica Sabadell. El CA Granollers treballa molt la seva escola i fruit d’això és el fet de poder mantenir un bloc compacte a la Final B malgrat que els seus atletes han vingut destacant darrerament, el CAG ha aconseguit mantenir una forta columna vertebral.

Pere Casanova al salt de llargada de Sabadell. Foto FCA

La temporada passada va lluitar per l’ascens. Aquest cop no serà així per la nova normativa, però sí lluitarà de ben segur per ser campió de la Final B. Dels atletes presents aquest cap de setmana destaquem la presència d’Aniol Clavell als 3.000 obstacles, Víctor León a la perxa, Pere Casanova com un dels estendards a la llargada, Marc Sanchis a la javelina, destacat paper màster amb Nidia Zulma Borget al 3.000 obstacles, Pat Vidal a l’alçada i Mònica Navarro al triple, Judith Sanchis al martell i Laura Monje als 5.000 marxa.

UA Terrassa

Porten anys creant una plantilla forta i cada temporada busquen millorar. Aquest curs han aconseguit portar a diferents atletes que havien format part del club de cara a potenciar encara més l’equip. L’UA Terrassa mantindrà la pugna regular amb la JA Sabadell, ara que ambdós es mantenen a Final B, per veure quin és el millor equip comarcal. Ho lluitaran tot, com ha vingut sent normal en els darrers cursos.

Ivan Azuara al Campionat de Catalunya clubs B PC. Foto Avancam

Amb un equip masculí fort, durant la primera jornada ja veurem alguns dels noms més destacats del club. Per exemple, al 200mll, Joan Fuentes i Ivan Azuara, que els hem vist regularment guanyant medalles catalanes o estan en campionats d’Espanya, alterant a més amb els 400 mll. Azuara tornava aquest any al club després del seu pas pel Barça. Als 800 m, Pablo Carnero, als 400 t, Enric Fernàndez i Eric Uviña, als 3.000 obstacles, Redouan Rouaz, i compte també amb el 4×400 m, amb Fuentes, Azuara, Fernàndez i Nabil Essaryatti. L’equip femení, amb Marta Gironés als 200 mll i Joana Minguet als 3.000 obstacles, entre d’altres.

JA Sabadell

La JAS acostumava a estar a la Final A. De fet, l’equip sabadellenc va obtenir diversos podis de Lliga Catalana en categoria masculina i femenina, abans de la unió dels campionats i les categories conjuntes. A més, fins fa tres temporades competia a la Final A. No obstant la situació, l’equip sabadellenc vol mantenir el nivell i cridar ben alt que segueixen sent un dels millors equips catalans. De fet, segueix abastint l’equip amb figures que van sorgint de la cantera, amb el nom destacat de Sofia Santacreu, la campiona d’Europa de marxa sub 20 i que continua a les files del club.

La JA Sabadell a la pista Pep Molins. Foto club

Aquesta primera jornada, la JAS portarà una barreja d’atletes jove amb d’altres més experimentats, de cara a buscar lluitar per les primeres places de la Final B. Als 200 mll, dos atletes joves però consolidats, com Josep Torres i Adrian Mota, als 800 m, Pol Molins i Miquel Borras, que ja els hem vist destacar a PC, a la llargada, el dominador de les tanques, Roger Martínez, a l’alçada Fatoumata Diallo, i com dèiem, la presència sempre destacada de Sofia Santacreu, la jove promesa de la marxa catalana i estatal.

CA Nou Barris

Alba Ruiz als llançaments catalans. Fotos Martín

El CA Nou Barris no és cap nouvingut. L’equip barceloní fa anys que es manté entre la Final C i la B, i ha aconseguit estar a la segona categoria catalana darrerament, fet que el manté com el tercer equip de la ciutat. L’equip de Can Dragó seguirà aquí buscant mantenir unes bones posicions i lluitar amb els equips que acaben de pujar no estar en les posicions inferiors, si bé depenent de com acabi la primera jornada podran tenir més opcions de donar alguna que altra sorpresa.

A l’equip hi destaquen atletes com Héctor Muraday als 400 tanques, Alejandro Morante, medallista sub 16 estatal en velocitat i que aquí veurem a la llargada, igual que Àlex Gonzalo, medallista en llançaments i també present a la llargada, els màster Sebastian Berengui i Jeffrey Dost a la javelina, Laura Escamilla a l’alçada o Lara de la Hoz al disc. Però, amb diferència, l’atleta més destacada és Alba Ruiz. La llançadora de martell la veurem després d’un gran hivern on ha estat medallista absoluta de la seva categoria i recentment campiona universitària.

CE Penedès

Després de l’ascens a Final B la temporada anterior, el CE Penedès afrontarà aquesta categoria per tercera vegada des del sistema conjunt d’homes i dones. Prèviament, ja havien competit a Final B en cinc ocasions, havent competit a la categoria femenina a la Final, on van aconseguir un setè lloc. La d’enguany serà la 29a participació del club a la prova, la primera va ser el 1976. Ara, l’equip mira de consolidar-se amb l’entrada de noves generacions de l’escola que, any rere any, segueix donant atletes. Cal destacar, per aquest cap de setmana, la presència d’atletes com la llançadora de disc Ioana Maria Secara o el llançador de pes Vicenç Rodríguez A més a més, Víctor Lasquíbar i Marc Mañé als 800 m. o Teresa Blasco a la marxa i Arnau Montaner als 3.000 obstacles.

Informació del departament de premsa del CE Penedès

CA Sant Celoni

Va aconseguir l’ascens l’any passat pels pèls, al darrer sospir lluitant amb altres equips que havien acabat en condicions similars els relleus a Castellar del Vallès. Va ser molt celebrat, tenint en compte que l’equip del Baix Montseny era un habitual de la Final C i anteriorment de la Final D. A més, la seva pista, renovada, ja ha acollit altres finals, i aquesta tornarà a ser una destacada, aquest cop, des de la segona categoria.

Pel que fa als presents aquest cap de setmana, varietat entre gent jove i veterans. Destaca, als 200 mll, el sub 18 Ivan Martínez, als 400 mt, el medallista estatal sub 23 als 400 mll i campió de Catalunya absolut, Claudi Gómez, el jove Roc Jubany a la llargada, el màster Marçal Cruz al martell, Jan Jubany a la javelina o Clàudia Mollevi als 200 mll.

  • Les fotografies adjuntades en aquesta crònica que pertanyen a fotògrafs i fotògrafes mencionades tenen copyright i tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció, còpia o exhibició d’elles sense el permís pertinent de l’autor.