Un centenar d’atletes de Catalunya a l’espectacle de Tarragona

1062

Tarragona acollirà aquest cap de setmana una de les cites més esperades del calendari RFEA. El Campionat d’Espanya sub 23, amb els i les millors atletes de la categoria disposats a buscar l’esglaó més alt del podi, millorar les seves marques o simplement posar la rubrica final a la seva temporada de la millor manera. I ho farà amb la presència de més d’un centenar d’atletes de Catalunya amb ganes de donar espectacle.

Aquesta setmana hem viscut la presentació a les pistes Natàlia Rodríguez, amb la presència de la presidenta de la FCA i vicepresidenta RFEA, Mercè Rosich, amb els membres de la junta del CA Tarragona i l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales. Tarragona ja va acollir el Campionat d’Espanya sub 18 ara fa uns anys, tot just un dels primers campionats posteriors al confinament per la COVID-19.

A Tarragona, com dèiem, s’aproparan un centenar llarg d’atletes catalans i catalanes. Molts venen amb opcions de medalla i d’altres en una molt bona progressió que els hi permet jugar amb la carta de la sorpresa. Començarem amb la velocitat masculina. D’entrada, als 100 mll, Guillem Crespí lidera la taula amb els seus 10.37. El campió català de 200 mll busca ara el títol de la distància més curta a nivell estatal. També hi serà el campió català, Pol Casals. Als 200 mll, tres candidats claríssims: Adrià Alfonso, Albert Romeo i Miguel Gasch. El primer, recordem, actual campió d’Espanya absolut PC.

En els 400 mll, destaca la presència de Bernat Erta, que ve de fer un magnífic Meeting d’Ordizia i promet donar guerra. En els 800 m, dos noms propis. Elvin Josué Canales i Eric Guzman, que han anat batent el rècord català de la distància a l’aire lliure durant aquest tram d’any, buscaran ara el títol. Canales va ser campió PC. També cal destacar Raúl Villalonga, que ve d’aconseguir la mínima per a l’europeu.

En els 1.500 m, a banda del mateix Guzman, destaca la presència de Jan Badia, Joan Bru i Aniol Borrás, tots ells amb papers importants a les nostres competicions, Bru va ser campió català a Palafrugell. En els 5.000 m, el nom d’Adam Maijo és sempre una garantia d’èxit, i el seguirà Eric Lore. Als 3.000 obstacles, el gran nom català serà el de Roger Súria, que arriba després d’un gran paper a Huelva.

A les tanques, Biel Salas i Roger Martínez son els millors posicionats per buscar entrar a la final dels 110 tanques. Als 400 t, Marc Crespí, que aquest any l’hem vist provant amb aquesta nova disciplina, i Daniel de la Hoz, són els catalans millors situats per buscar entrar a la final.

En els salts trobem diverses opcions de medalles. Els germans Torrero, a l’alçada, sempre una assegurança, en el seu últim any sub 23, arriben juntament a Edgar Climent lluitant per les tres primeres posicions. A la perxa, Artur Coll i Àlex Teruel buscaran també el frec a frec amb els dos primers classificats del rànquing per buscar un lloc a les medalles. A la llargada, Pol Ferrer, el decatleta, mirarà de lluitar per millorar els registres i posar nerviós a les millors marques del rànquing, mentre que en el triple salt, Marc Sala arriba amb la tercera millor marca disposat a tot.

Daniel Cogul – Foto: Alex Elices

Als llançaments, nom propi per a Daniel Cogul. El campió de disc i pes català competirà en les dues proves, tot buscant anar superant rivals per apropar-se a la part alta. Al martell, Daniel Ruiz serà l’únic representant de Catalunya, amb l’objectiu semblant de Cogul d’anar esgarrapant posicions per apropar-se a la zona més alta. Finalment, la javelina és el lloc on més representació tindrà Catalunya, amb tres atletes i un d’ells, Pau Rodríguez, amb la tercera millor marca.

Acabem el repàs, primer, amb el decatló. I aquí sobresurt un nom propi. Pol Ferrer, que ja hem vist que competirà també a la llargada, tindrà una nova opció per reivindicar-se encara més com un dels millors atletes de combinades de l’estat, no només sub 23, també absolut. Dos dels seus grans rivals seran catalans. D’una banda, Eloi Santafé, que ja s’ha establert a l’elit absoluta, de l’altra, Adrià Navajón, que porta uns anys de carrera als Estats Units i arriba per demostrar tot el que ha après. Per tancar el repàs, menció als 10.000 marxa, on Paul McGrath i Óscar Martínez, del Cornellà Atlètic, tenen moltes opcions de podi, el primer, d’obtenir el triomf.

Passem ara a la categoria femenina on també hi ha diverses opcions de medalles catalanes. A la velocitat, quatre atletes competiran als 100 mll, amb Aina Barri com a millor situada. Als 200 mll, Anna Monsó, amb la sisena millor marca, buscarà lluitar pel podi, amb atletes com Maria de Mingo o Maria Brullas, que van composar el podi català, buscant entrar a la final. Als 400 mll, nom propi per a Berta Segura. La rècordwoman catalana de la distància arriba amb ganes de buscar l’or. La campiona catalana, Laia Monforte, o Meritxell Tarragó son d’altres amb opcions.

La millor situada als 800 m és la campiona catalana, Irene Rubio, no pas lluny de l’opció de medalles. En els 1.500 m, Bethelem Manzano i Ona Alonso parteixen amb més opcions, intentaran buscar un bon lloc a la final i lluitar amb les rivals per millorar la marca. En els 5.000 m, la catalana millor situada és Marina Travé. Als 3.000 obstacles, Aida Alemany mirarà d’apropar-se també als llocs de podi, amb el tercer lloc com a possibilitat.

A les tanques hi ha alguna opció de medalla. Com per exemple de la campiona catalana dels 100 tanques, Marina Lamata. La de l’UCA buscarà primer, el pas a la final, i després lluitar amb un grup de quatre o cinc rivals amb marques molt semblants. Als 400 tanques, la catalana millor situada serà Martina Martínez, amb la campiona catalana Clàudia Mir competint a casa.

Irene Clemente

A l’alçada, clarament, la medallista d’or catalana i RCAM a Palafrugell, Núria Caballero, tindrà clares opcions de victòria, però haurà de lluitar força amb rivals de pes. La segueix Irene Clemente, que també buscarà un lloc al podi. A la perxa, a banda de les opcions clares de medalla de Clara Fernàndez, a l’atleta de Nike l’acompanyaran Marta Méndez, Nerea Pérez, Esther Dobón i Laia Boixet. Finalment, al triple, opcions de Diwa Vila de lluitar pel podi, seguida de Rosa Maria Buscà.

Als llançaments, Estel Pons serà la representant catalana al pes. La llançadora del GEiEG arriba amb ganes de millorar registres. Al disc, paper principal per Zaynab Nouali. La llançadora del Barça lluitarà per buscar apropar-se al podi. Al martell, la recent internacional Montserrat Montañès arriba amb la millor marca de les participants, i per tant, clara opció a medalla. Andrea Pascual i Irene Vega també arriben amb grans registres i buscaran la opció no descabellada d’un podi català.

Finalment, tres catalanes participaran a l’heptatló. La millor posicionada és la campiona catalana, Ivet Rovira, que buscarà lluitar pel podi i també per l’esglaó més alt, amb l’objectiu, almenys, de millorar registres. L’acompanyaran Laia Passolas i Ona Martínez. Als 10.000 marxa, dues catalanes, Iria Teijeiro i Alexia Palomero, estan en una situació més favorable, amb tres catalanes més participant a la final.

La competició començarà ben aviat el dissabte, 9.30 h amb les proves de decatló i la primera jornada acabarà a la 13.35 h. De 18 h a 21.45 h es disputarà la segona jornada amb diverses finals. Diumenge, de 9.30 h a 13.15 h es disputarà la tercera jornada, amb la final 18 h a 21 h, amb el tancament dels relleus. CA Sant Celoni i Barcelona Atletisme participaran com a catalans al 4×100 m.

Des de la FCA farem un ampli seguiment del que passi a Tarragona des de bon matí del dissabte i fins a última hora del diumenge.

· Infomació Campionat