89 atletes de Catalunya buscant la glòria a Ourense

800

Ourense és la porta d’entrada de nou a la glòria per a desenes i desenes d’atletes de Catalunya. La ciutat gallega rebrà aquest cap de setmana el Campionat d’Espanya absolut, amb la presència de 89 atletes de casa nostra, disposats a buscar pujar al podi, guanyar o millorar marques i entrar al hall of fame de l’atletisme estatal.

Hi aniran tot tipus d’atletes. Els qui arriben com a líders de l’any, els qui tenen opcions clares de podis, els o les atletes d’elit que ja saben que és ser internacionals i buscaran coronar-se per seguir sumant èxits, o aquells que arriben per buscar una bona marca o fer una bona actuació, havent aconseguit l’objectiu del primer tram de temporada, que és classificar-se per la cita estatal.

La competició començarà el divendres a la tarda a partir de les 15 h. Com els darrers anys, durant aquest dia es disputaran les proves combinades i algunes eliminatòries. De fet, el pentatló es disputarà tot sencer. Dissabte serà el dia fort, amb dues jornades matí i tarda i 12 finals. Diumenge matí es disputarà la darrera jornada, amb les 12 finals restants, tancant la jornada a les 12.50 h.

Fem un repàs prova per prova amb les presències catalanes. I comencem per la velocitat. Aquí, sobresurten diversos noms. El primer, el de Jaël Bestué. La santcugatenca arriba amb la segona millor marca del curs però amb l’objectiu de sumar un nou títol estatal, deprés d’haver participat en el Míting Internacional de Catalunya. A Bestué l’acompanyaran Ona Rossell, amb ganes de seguir progressant, i les joves sensacions actuals, Ericka Maseras, campiona de Catalunya absoluta, i Jazmin Romeu, encara en edat sub 18. Celia Payrato i la veneçolana amb llicència catalana, Nediam Nori Vargas, completen la llista.

Pel que fa als nois, Guillem Crespi arriba a la cita amb ganes de lluitar per l’or. Arriba amb la tercera millor marca i ja és campió estatal sub 23, a banda de campió català absolut. El segueixen Bernat Canet, buscant recuperar la seva millor versió, la sensació sub 20 Pol Elvira, que va batre el RCAT i igualar RESP amb 6.72, Arnau Monné, que sempre dona guerra, i Adrià Reina. Als 200 mll, Adrià Alfonso parteix com el líder de l’any, i ho té tot per revalidar el títol del curs passat. Alfonso ve de guanyar l’estatal sub 23 i tindrà ganes de seguir amb la mateixa dinàmica. L’acompanyen Miguel Gasch, que ja sap que és guanyar or en un estatal (sub 23 a Tarragona), Adam Tallón, medallista sub 23, Oriol Madí, sempre present, i Albert Romeo. Aintzane Castarlenas serà l’única catalana present al 200 mll.

Ivan Azuara en el Campionat de clubs català. Foto Avancam

A la prova dels 400 mll també trobem molts noms. Bernat Erta arriba amb la sisena millor marca dels presents i mirant de recuperar el nivell mostrat en altres campionats. El lleidatà tindrà la companyia d’Àlex Valverde, que es va fer la mínima al Míting de Màlaga, el pratenc de L’Hospitalet Atletisme Javi Lorente, i el terrassenc Iva Azuara. A la prova femenina, diverses candidates catalanes. La millor situada és una altra lleidatana, Berta Segura, que arriba també amb la cinquena millor marca i buscant un lloc al podi. La segueix la sabadellenca Laura Bou, que segueix amb la seva progressió i encara un nou campionat estant, com a mínim, amb opcions d’estar a la final. Dues companyes d’entrenament, com Carmen Sànchez i Stephanie Saavedra, l’acompanyaran, també buscant lluitar per entrar a la final, igual que la germana de Berta Segura, Mar, amb excel·lent dinàmica.

Raúl Villalonga en un control a Sabadell. Foto Avancam

El mig fons sempre destaca a les files catalanes. En el 800 m femení només trobem dos noms. D’una banda, Zoya Naumov, plenament en condicions de tornar a lluitar un podi estatal com anys enrere, arribant amb la tercera millor marca, i Lara Alexia Tortell, del FC Barcelona. Pel que fa els nois, molts noms. Elvin Josué Canales, que va protagonitzar una final de bojos l’any anterior, buscarà pujar al podi, tot i que no ho tindrà gens fàcil. Raúl Villalonga i el jove Adrian Gómez, que ve de guanyar el sub 20 català, l’acompanyaran.

Esther Guerrero new balance

Al 1.500 m, dos noms. El primer, Esther Guerrero. La banyolina buscarà un nou títol estatal, en una prova que té l’actual millor marca de la competició. Guerrero encara un nou any que la pot portar, de nou, a l’escenari dels Jocs. A Guerrero l’acompanyaran quatre catalanes, Marina Martínez, RCAT sub 23 recent a la prova, la germana d’Esther, Marina Guerrero, la jove Marta Mitjans, en enorme projecció, i Laura Rodríguez, que ve de competir a la mitja marató de Barcelona amb molt bons resultats.

L’altre nom destacat és el d’Adel Mechaal. També de l’any 1990, el palamosí encara, com Guerrero, un any que l’ha de portar a l’escenari més gran internacional a l’estiu. D’entrada, arriba després d’un bon paper al Míting de València, i inscrit al 1.500 m i al 3.000 m, mirant de reüll als seus rivals. En aquesta prova trobem a sis catalans més. Carlos Sáez, el millor posicionat, Víctor Blasi, campió de Catalunya absolut, l’atleta del Cornellà Atlètic, Àlex Salas, els de L’Hospitalet Atletisme, Joan Bru i Brahim Fateh, i l’andorrà Carles Gómez.

Aleix Vives en un control a Sabadell. Foto Avancam

Als 3.000 m, a banda de Mechaal, cinc catalans més. Youssef Taoussi, el maresmenc voldrà pujar al podi estatal fregant baixar dels 8 minuts, el jove Aleix Vives, Jaouad Hssini, Dani Álvarez i Ismail Atriki, aquests dos darrers centrats en el cros fins fa poc. A la prova femenina, Naima Aït Alibou, que també ve de competir amb Catalunya al cros, tindrà la companyia de Laia Casajoana i la joveníssima Marwa El Khouya.

Mireia López en un control a Sabadell. Foto Avancam

Passem als 60 mt. Aquí, trobem un altre dels noms destacats. Xènia Benach arriba com a líder de l’any, tot i que tindrà en la valenciana Paula Blanquer a una gran rival. A banda de Benach però, l’exèrcit català és molt ampli. Destaquen Emilia del Hoyo, que buscarà classificar per la final, Àfrica Radsma, la colomenca Marina Lamata, medallista al sub 23 estatal, la tarragonina Mireia López i l’atleta de L’Hospitalet Atletisme Igambo Muakuku. Pel que fa als nois, Marc Gale continua sent l’estendard català, però aquest any arriba a tocar Roger Martínez, de la JA Sabadell.

Xènia Benach al Míting Catalunya. Foto FCA

En els salts, Catalunya també té atletes de referència. A l’alçada, no estarà Ona Bonet, la líder de l’any, però sí Zuzanna Bednarek, la sorprenent sub 18 del Cornellà Atlètic que va saltar 1.83 m el darrer campionat català. En nois, Eduard Fàbregas serà candidat a podi com gairebé sempre, juntament amb Edgar Climent. A més, també presents Marc Sànchez, Roger Martínez i Àngel Torrero.

Aleix Pi al salt en perxa a Sabadell. Foto Avancam

La perxa també és territori català. Artur Coll arriba amb la segona millor marca i amb ganes de tot, seguit d’Aleix Pi d’una banda i Oriol Almirall de l’altra. Dídac Salas, que ja sap que és guanyar un absolut, Àlex Teruel i el jove Martí Serra seran també presents. En noies, Clara Fernàndez arriba després de superar els 4 metres amb ganes de seguir progressant, i l’acompanyaran Nerea Pérez, Silvia Ruiz, campiona catalana sub 20, i Meritxell Benito.

Elena Llobera present a Ourense. Foto Avancam

A la llargada, dues apostes a la femenina. D’una banda, Andreea Florina Sabou, amb l’objectiu de buscar apropar-se a la marca amb la que arriba, 6.26 m, i Elena Llobera, que sempre té un paper destacat i mirarà de millorar el campionat català. En nois, Jaime Guerra no hi podrà ser per lesió, tot i la baixa sensible, trobem la presència de Jan Díaz, amb els seus 7.45 m, i de Sergio Acera, que a banda de saltar estarà pendent de molts dels atletes els quals entrena.

Naiara Estanga competirà a Ourense. Foto Avancam

En el triple salt, menció per Ramon Adalia, que arriba amb opcions de lluitar pel podi, com ha fet altres vegades. Marc Sala, medallista sub 23, l’acompanyarà al concurs. En noies, la sempre regular Naiara Estanga buscarà un altra medalla estatal, i estarà acompanyada per la jove Elda Romeva, que ja s’ha fet un lloc entre les millors atletes. En llançament de pes només un atleta, Eloi Rovira, el campió català, que seguirà buscant nous reptes superada la quarantena.

Eloi Rovira en el llançament de pes. Foto Avancam

Finalment, els i les atletes de combinades. Un nom destaca per sobre de tots. Pol Ferrer, rècord de Catalunya, mirarà de buscar la victòria a l’absolut per primer cop, i no és una cosa gens boja. Tindrà a Jorge Ureña davant, però Ferrer arriba líder de l’any i ho té tot per aconseguir aquest objectiu. L’acompanyarà Eloi Santafé, un altre atleta que sempre competeix genial als campionats d’Espanya, i Ferran Merino, que també acostuma a estar en alt nivell quan surt de Catalunya. Ivet Rovira, de L’Hospitalet Atletisme, serà la representant catalana al Pentatló, també buscant pujar al podi.

Ivet Rovira competirà al pentatló. Foto Avancam

Estarem molt pendents durant tot el cap de setmana del que pugui passar a Ourense, amb especial atenció a les finals, on tindrem molta representació que de ben segur ens farà gaudir.

· Web Campionat