La Final C es disputarà en una pista d’alt nivell, la del Pratenc AA, al municipi del Prat del Llobregat. Unes instal·lacions que darrerament han gaudit de moltes proves de promoció, però que sempre resta preparada per acollir un show com la primera jornada de la Final C del Campionat de Catalunya de clubs. Aquí, trobem entitats històriques que mantenen el nivell i volen rememorar moments de fan anys, amb d’altres de nova aparició i que empenten amb força.
Els equips participants seran el Pratenc AA, el GEiEG Gironí, el CA Vic, el CA Montornès, el CA Laietània, el CA Canaletes, el CA Castellar i l’Andorra Atletisme.
· Reglament · Atletes inscrits
Abans, cal recordar la normativa d’aquest 2024:
En aquesta edició no hi haurà clubs que pugin o baixin de categoria, donat que un cop finalitzat el Campionat de Catalunya de Clubs 2024 es donarà compliment a l’acord establert a la darrera Assemblea del 26 d’octubre de 2023, i la Comissió establerta per a l’estudi d’un nou format de Campionat Català de Clubs endegarà els seus treballs per establir el nou reglament 2025, que serà presentant en la propera Assemblea de la FCA per la a seva discussió. Les puntuacions finals i classificacions dels clubs assolides en el Campionat Català de Clubs 2024 serviran de base per establir els grups del possible nou format.
La primera jornada de la Final C es disputarà aquest dissabte de 16 h a 20.20 h. I cal recordar que en aquesta primera jornada veurem només la meitat del calendari de proves, doncs l’altra meitat la veurem durant la segona jornada. Aquest curs, volem fer reforçar molt el paper dels clubs com ja vam fer l’any passat, i farem la prèvia explicant el moment de cada equip per separat per l’ordre de com va acabar el curs passat:
GEiEG Gironí
El GEiEG Gironí és un dels històrics del nostre atletisme, no en va, l’hem vist pujar al podi en alguna Lliga Catalana, i ha disputat la Final A amb les categories separades durant uns quants anys. Aquest passat curs va baixar a Final C, i com a tal, és un dels equips amb més opcions de poder aconseguir la victòria. Malgrat perdre atletes en els darrers anys, manté una escola que dona bons fruits, un grup de combinades fort i de mig fons i fons que dona medalles.
Al Prat del Llobregat es presenta amb un equip, sobretot, d’atletes joves amb ganes de progressar. La gran majoria de l’equip està format per atletes sub 20 o sub 18. Destaca, en el grup de nois, l’Ismail Atriki, campió català absolut a Sabadell, que competirà a la prova dels 3.000 obstacles. A la llargada, tenim a Jan Sadurní, atleta expert en proves combinades. I pel que fa a l’equip femení, diversos noms destacats, com les germanes Marta i Sandra López a la prova dels 200 mll, Helena Rios als 400 tanques, Laia Passolas i Lola Cofan a l’alçada, i sobretot, Estel Pons, que ha estat una de les dominadores catalanes del pes PC, que la veurem competir al martell.
CA Vic
El CA Vic també és un dels històrics. Va pujar nou vegades al podi del Campionat de clubs entre els 80 i els 2005 a la categoria femenina, i a la masculina entre els 40 i els 60, i com el GEiEG, la temporada passada va veure com baixaven a Final C. Serà, clarament, un rival a tenir en compte, molt centrat els darrers anys en l’escola, manté un bloc amb gent màster i atletes de promoció.
Hi destaquen la presència d’atletes com Arnau Montiel als 800 m, que l’hem vist en les proves de trail darrerament, joves com Pau Calveras als 5.000 marxa, en edat sub 16, també en els 800 m Irene Montoliu, als 400 tanques l’atleta de combinades Miquelina Gorgals, als 3.000 obstacles barreja de veterania i joventut amb Laia Andreu i Emma Garcia, Fiona Cavilli a l’alçada, i el nom d’Aina Gost al martell, una de les destacades a la prova a la categoria sub 18, i Núria Sañas, als 5.000 marxa.
CA Montornès
Va estar a tocar d’aconseguir l’ascens a Final B. A Castellar, la família del Montornès esperava impacient la puntuació final, i van veure com el CA Sant Celoni acabava segon per molt poc. El conjunt del Vallès Oriental tenia llavors una gran opció d’aconseguir un dels seus gran èxits. No obstant, aquesta bona classificació ja era un reflex de la feina ben feta. Un club acostumat a tenir atletes joves i estar en divisions més baixes, mantenia ara el nivell i el feia créixer fins lluitar per l’ascens. Un altre equip a tenir en compte.
Per aquesta primera jornada compta a atletes que han tingut un bon paper a PC. Als 200 mll, dos atletes en creixement, com Abdou Rakhim Diop i Alagi Kanteh, als 400 tanques un altre atleta que mai falla, Israel Ferrón, a la llargada, destaca la presència de Gerard Gallardo, i a la javelina la d’Aaron Ramírez, que l’hem vist competir aquest hivern als llançaments en categoria sub 20. El seu germà, Izan, el tindrem als 5.000 marxa. A les proves femenines, Berta Gallardo als 200 mll o Sara Galán al triple salt, amb un grup d’atletes ja més experimentades.
CA Laietània
Com GEiEG i CA Vic, parlar del CA Laietània és parlar d’un dels històrics de l’atletisme català. L’equip de Mataró ha tingut a les seves files atletes que més tard han estat internacionals, però no només això, a nivell de club, va aconseguir dues victòries a la Lliga Catalana a inicis de la dècada de 2010, i ha estat al podi en d’altres vegades, fins i tot, en el del Campionat de Clubs anys enrere. L’equip ha baixat en els darrers cursos de categories, però manté la il·lusió intacta i un grup amb noms destacats.
Dels que veurem aquest proper dissabte al Prat, destaquem la presència del jove Biel Estruch a la perxa, Ot Sust a la javelina, la seva germana Arlet, experta en perxa, a la prova dels 200 mll, Mar Espartero als 800 m, i un grup en general força jove, amb algunes atletes sent de primer any sub 16.
CA Canaletes
L’equip de Barcelona ha estat durant algunes temporades a la Final A. Després de diversos canvis, actualment està a la Final C, però segueix mantenint un bon bloc, fins i tot amb nous i noves atletes que reforcen posicions i que fan que l’equip de la Mar Bella sigui un dels candidats a guanyar la competició. L’equip també manté la il·lusió, sobretot en joves que miraran d’ajudar als més veterans per buscar un èxit col·lectiu.
En nois, comencem destacant la figura de Joan Martínez. El campió de Catalunya anys enrere, i atleta internacional, poc a poc retorna a l’atletisme i ho fa aquí competint als 200 mll, juntament amb el jove Alejandro Robledo. Als 400 tanques un altre atleta de galons, com és Lidier Gilberto Monge, així com a la perxa, amb la presència d’Ignacio Aoiz Pérez. A la llargada, presència de Víctor Guerrero, i al pes, del medallista en llargada PC i entrenador Sergio Acera. A la javelina, joventut amb Jonatan Masllorens i Jan Díaz, i als 5.000 marxa, veterania amb Julià Urrutia. A l’equip femení, presència de Laura Moya i Andrea Acera al triple salt, Aina Urrutia als 5.000 marxa, i Andrea Ezquerro als 200 mll. Atenció al 4×100 m mixt.
CA Castellar
L’equip del Vallès Occidental arriba a la cita després de mantenir la categoria a la seva pista la temporada passada. També és un dels equips que s’agafen amb més ganes els Campionats de clubs, com sol ser habitual en els conjunts de les comarques del Vallès. El CAC mirarà de mantenir una bona posició en aquesta final, que veu com a banda dels rivals de pes que van baixar, se sumen dos amb molta força arribats de la Final D.
En el grup masculí, trobem una barreja d’atletes experimentats amb atletes molt joves, que tindran ganes de demostrar alt nivell. A l’equip femení, atletes com Paola Clermont als 800 m, o la campiona de pes Laia Ribera a la prova del disc, amb esperança també amb dos relleus d’atletes joves que ho donaran tot.
Andorra Atletisme
L’equip del Principat ha entrat com un huracà, amb força i aconseguint èxits en totes les competicions on hi participa. Amb la vista posada, també, a Lliga estatal, l’Andorra Atletisme va assolir l’any passat l’ascens a Final C i aquest any l’ascens a Final A PC. Tenen un grup potent, on fins i tot no portant a tot l’arsenal en aquesta primera jornada tenen opcions d’aconseguir la victòria. Forta barreja d’atletes andorrans amb d’altres arribats de diferents punts de Catalunya.
En aquesta primera jornada destaquem la presència de Danel Herrero i Pol Leal als 200 mll, Carles Gómez als 800 m, Pau Blasi i Eloi Vilella als 400 tanques, Miquel Vilchez a la perxa, Pablo Verdeguer al pes, David Bofill a la javelina, Carlota Màlaga als 200 mll, Cristina Martins i Aina Cinca als 800 m, Alba Viñals als 400 tanques, Xènia Moruelo als 3.000 obstacles, Noa Godoy a l’alçada i Elisa Verdeguer al disc.
Pratenc AA
El Pratenc AA va recuperar una categoria, un equip que havia competit normalment amb els millors, però que poc a poc va tornant a l’elit. Per celebrar-ho, organitzaran la primera jornada amb ganes de reivindicar el paper dels seus i les seves atletes més joves, d’una generació que ha obtingut medalles catalanes de promoció en els darrers campionats.
Als 200 mll, trobem la presència del sub 18 Lluc Barceló, als 800 m de Roger Sieiro, a la perxa del màster Jean-Paul Saussus, al pes de Sergi López, a l’alçada l’atleta de combinades Ainhoa Pinilla, al disc, dues atletes màster que es mantenen, Gemma Cassi i Cristina Garcia, i un bon grapat d’atletes que han participat a PC amb bona nota.
- Les fotografies adjuntades en aquesta crònica que pertanyen a fotògrafs i fotògrafes mencionades tenen copyright i tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció, còpia o exhibició d’elles sense el permís pertinent de l’autor.