Tarragona va tornar a ser l’epicentre del bon atletisme. La RFEA va portar el Campionat d’Espanya sub 23 a l’anella mediterrània, a les pistes Natàlia Rodríguez, on 700 atletes van participar d’un dels grans espectacles del nostre esport. Menció especial pel Club Atletisme Tarragona i la seva enorme implicació en l’organització de l’esdeveniment.
D’entrada, tot feia presagiar que veuríem un gran espectacle. Molts noms inscrits al campionat tenien segell internacional, alguns fins i tot en categoria absoluta, i a nivell olímpic. Pel que fa a la participació catalana, dels més de 100 atletes presents es van obtenir 17 medalles, amb sis medalles d’or que tot seguit repassarem.
Comencem, primer, per les victòries. I és que algunes d’elles porten també un pes important, el pes d’algú que comença a estar a l’elit estatal d’aquest esport. A la velocitat, com anirem repassant, l’atletisme català gaudeix d’una salut impressionant. Cinc medalles de les 18 repartides en 100, 200 i 400. La primera a destacar ens va portar un RCAT. Guillem Crespí guanyava la final dels 100 mll amb marca de 10.31, nou rècord de Catalunya sub 23. L’atleta del Barcelona Atletisme és, ara per ara, l’atleta català més ràpid. Pol Casals va ser 4t.
A banda de Crespí, nova medalla a la perxa, una altra prova que gaudeix de bona salut. Artur Coll es va convertir en el primer campió català a Tarragona. Coll va saltar 5.30 m, deixant la prova en aquesta alçada, que ja li donava l’or. L’atleta del Barça també viu un moment dolç. Qui també viu un moment dolç, en aquest cas, que dura molts anys, és Paul McGrath. El marxador només és sub23 i sembla que porti tota un vida aquí. Va aconseguir un nou or amb solvència, demostrant que fins i tot les proves estatals es queden petites. Marca de 40:16:61 per tornar de nou a l’esglaó més alt.
L’únic or femení també fa especial il·lusió. Montserrat Montañès, atleta tarragonina del CA Manresa, aconseguia l’or a casa a la prova del martell amb 58.56. Una nova marca personal de l’atleta que ha guanyat molta experiència als Estats Units i que reivindica els llançaments a casa nostra. Andrea Pascual va ser 4a i Irene Vega 6a a la mateixa final.
Els dos darrers ors es van aconseguir a la tarda de diumenge. D’una banda, nova demostració de bon nivell de la velocitat catalana. Miguel Gasch guanyava l’or als 200 mll en una de les finals més dures de sempre. Marca de 20.89 final no vàlida pel vent, però l’atleta del FC Barcelona aconseguia pujar per primer cop a l’esglaó més alt del podi d’un campionat estatal. Finalment, Eloi Sanfaté, del CA Igualada, aconseguia l’or al decatló. Santafé, després de tota la jornada competint a un bon nivell, tancava la prova dels 1.500 m deixant-s’ho tot per buscar l’or. Marques personals a 400 mll i perxa, el decatleta segueix amb la seva enorme progressió.
Però a més a més vam viure altres medalles. I ens tornem a aturar a la velocitat. A banda dels dos ors vam tenir altres metalls molt preuat. Als 200 mll, Adrià Alfonso va aconseguir el bronze. L’atleta entrenat per Sergio Acera ha guanyat aquest any l’absolut PC, i no és fàcil mantenir el nivell en tot moment. En una final molt dura, va aconseguir pujar al podi. Adam Tallón i Albert Romeo van córrer la final. També vam tenir un bronze al 200 mll femení. Anna Monsó aconseguia una nova medalla en una final també molt disputada. Marca de 24.03 (vent il·legal) però una molt bona sensació i un sensacional progrés. Maria de Mingo va ser 6a.
Als 400 mll també vam viure dues medalles. I en aquest cas, de dos atletes molt consagrats. A la prova femenina, Berta Segura va guanyar la plata amb marca de 53.02, només superada per una altra atleta d’alt nivell, Carmen Avilés, amb 52.93. Segura continua progressant aquest any. Cas semblant al de Bernat Erta. Va sumar el bronze i encara el tram final de temporada amb moltes esperances. 46.49 en una final renyida.
En els 800 m, la sempre complicada final ens va dur una nova medalla. Eric Guzman va pujar al podi sumant el bronze amb un temps d’1:49:25, en dura pugna amb els dos primers classificats. Raúl Villalonga va ser 6è. També medalla als 5.000 m en un final ajustat. Adam Maijó va posar tota la carn a la graella en els darrers 200 m per aconseguir el bronze amb un temps de 15:02:13. A la prova del triple, marca personal i plata per a Marc Sala, ara per ara, el triplista de referència a nivell català. 15.48 m per aconseguir un metall molt preuat.
A la marxa, destacàvem el paper de McGrath però el d’Óscar Martínez tampoc es queda curt. Bronze als 10.000 marxa amb marca de 44:35:48 i camí a l’Europeu de Finlàndia. El darrer metall masculí va ser pel Barcelona Atletisme. El conjunt barceloní té un nivell molt alt en velocitat i ho demostra que tornen a pujar al podi dels relleus, amb Guillem Crespí, Marc Bezzelt, Bernat Servera i Albert Romeo i bronze amb marca de 41.42.
A l’alçada, nova medalla tarragonina. Núria Caballero segueix amb el seu excel·lent any i va aconseguir la plata amb una marca final d’1.81 m, demostrant estar entre les millors, ja no només sub 23, també a nivell absolut estatal. A la perxa, nova medalla catalana. Clara Fernàndez rara vegada es baixa d’un podi estatal. Aquest cop, bronze amb marca de 3.90 m, en una final on Marta Méndez va ser 4a i Laia Boixet 5a.
A banda de les medalles, destacar també altres papers, com els de Joan Bru als 1.500 m, 5è amb 3:48:42 i Jan Badia 6è amb 3:51:37, el de Roger Súria als 3.000 obstacles, 5è amb 8:58:34, i el d’Aida Alemany, 6a amb 10:53:21, els d’Àngel i Daniel Torrero 5ens ex aequo a l’alçada amb 2.02 m, el de Theo Ruiz a la perxa, 5è amb 5.00 m, el de Clara Las Heras, 5a als 5.000 amb 16:48:00, el de Clàudia Mir als 400 t, també 5a amb 1:02:74, el de Zaynab Nouali al disc, 5a amb 43.12 m i finalment el paper d’Ivet Rovira a l’heptatló, cinquena amb 4.939 punts.
Tarragona va viure una festa d’alt nivell, on molts altres atletes van destacar, com per exemple Maria Vicente, amb or al triple salt i marca de 14.21 m, Mohamed Attaoui, or als 800 m i Rècords dels Campionats, igual que l’aragonesa Elena Daniel, igualant RC als 100 mll amb 11.40, també Lucía Carrillo als 200 mll amb 23.43 i Marta Serrano als 3.000 obstacles, una altra de les estrelles del campionat.
Volem enviar molts ànims a en Marc Crespí, lesionat de gravetat durant el Campionat a la prova dels 400 tanques, i també al Gerard Merino, amb lesió a la prova de perxa del decatló. Us esperem ben aviat a les pistes!